euwenoude bomen

Tot landgoed Le Bocage behoort een prachtig park met een grote diversiteit aan bomen.

Veel van deze bomen zijn tijdens de bouw van het château, zo'n 150 jaar geleden, geïmporteerd vanuit vele delen van de wereld.

Er staat bijvoorbeeld een enorme mammoetboom met een stamomvang van 582 cm, maar ook lindebomen, beuken, paarde- en gewone kastanjebomen, een walnotenboom, een treurhoningboom, platanen, een gewone es en een gewone esdoorn, maar ook een Noorse esdoorn, een Oostenrijkse den, een zilverden, gewone eiken en zomereiken, een schijn- en een gewone acacia en indrukwekkende buxus- en taxusbomen die ook in de winter het park groen kleuren.

Ten slotte is er een Ginkgo biloba, ook wel Japanse notenboom genoemd, van meer dan 20 meter hoog. Door zijn leeftijd van ongeveer 140 jaar wordt deze boom als een van de oudere van Europa beschouwd!

Vanaf het einde van het open grasveld slingert zich een bospad door het dichtbegroeide deel van het landgoed.

Hieronder vindt u meer informatie over enkele aanwezige bomen.

Ginkgo Biloba

De Ginkgo biloba, of kortweg ginkgo, is een boom uit de Ginkgoaceaefamilie. De boom wordt ook wel Japanse notenboom of Japanse of Chinese tempelboom genoemd. Deze boomsoort wordt gezien als een levend fossiel vanwege het feit dat het de enige overgebleven soort is van zowel het geslacht Ginkgo als de Ginkgoaceaefamilie.

Naar verluidt gebruiken de Chinezen de zaden en bladeren van de ginkgo al duizenden jaren ter bestrijding van ademhalings- en spijsverteringsproblemen, blaas- en nieraandoeningen, gehoorverlies en andere kwalen. Van de bladeren bereidt men een tinctuur die dient ter verbetering van de bloedsomloop en de ademhaling en ter behandeling van gehoor- en geheugenverlies, huidziekten, stralingsziekten en angst.

 

Lindeboom

De lindeboom of linde (Tilia) is een geslacht van bomen uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae), dat ongeveer 25 soorten telt. De Kelten en Germanen zagen de linde als een heilige boom. Hij was gewijd aan Freya, de godin van liefde, gerechtigheid, huiselijk geluk en vruchtbaarheid. De geest van de linde gold als beschermer van huizen, bronnen en kerken.

Ook later werd de linde als 'goede boom' beschouwd. Onder deze boom werden huwelijken gesloten, waarbij de geliefden hun duim in de bast drukten. Een lindetak zou tevens helpen als middel tegen tandpijn bij kinderen en werd, in amuletvorm, gebruikt als bescherming tegen heksen en geesten.

Voordat de raffinage van suiker zijn intrede deed was de linde belangrijk, omdat lindebloesem veel honing produceert. Van de bloemen kan ook kruidenthee worden getrokken, tilleul genaamd, de Franse naam voor linde en afgeleid van de geslachtsnaam Tilia.

 

Treurhoningboom

Ook de treurhoningboom of Styphnolobium japonica 'Pendula' op het landgoed is door zijn vorm - hij lijkt op een grote mammoet - een bijzondere verschijning. Deze boomsoort komt van nature voor in China en Korea en wordt in Japan gebruikt als tempelboom en op begraafplaatsen. In 1747 werden de eerste zaden ervan door een Franse jezuïet naar de Jardin des Plantes in Parijs gezonden.

De bladeren zijn heel zacht en bestaan uit talloze, heel dicht op elkaar groeiende blaadjes. In augustus en september geeft de boom roomgele tot roomwitte bloemen, die een pluim van wel dertig cm lang kunnen vormen. De bloemen bevatten veel nectar en zijn dan ook zeer geliefd bij honingbijen.

Als je onder deze boom gaat zitten waan je je in een tempeltje,helemaal als de zon door de open kruin van boom naar binnen schijnt.

In 2013 is onder deze boom een speciale ceremonie gehouden ter nagedachtenis aan Roel,die op het landgoed voor het eerst de energie voelde en de krachtplaats ontdekte waar de leylijnen zich kruisen.

Hij rust in vrede en blijft voor altijd verbonden aan Le Bocage!

De treurhoningboom

Contact:

Address:Le domaine Le Bocage
1, rue du Château
52500 Savigny, Haute-Marne France
Tel. : +33 3 258 479 10
Mobile: +31 6 15 31 78 08 Afbeeldingsresultaat voor whatsup
Email: info@lebocage.nl
Web:www.lebocage.nl

Quick Contact:

Name:
Email:
Message: